بادام هندی شور یا بوداده، یکی از پرطرفدارترین تنقلاتی است که در اغلب فروشگاه های آجیل و خشکبار یافت میشود. همینطور همراه با کره و به خصوص اگر به سالاد اضافه شود یا به صورت بوداده مصرف کنید، طعم بسیار لذیذی دارد. در واقع، بادام هندی به صورت دانههای لوبیایی شکل که به ته سیب بادام هندی یعنی میوهی درخت بادام هندی میچسبند. با اینکه مردم امریکا از ارزش غذایی سیب های بادام هندی آگاه نیستند، در برزیل و دریای کارائیب، جزو خوراکیهای لذیذ به شمار میرود. بادام هندی همیشه بدون پوست فروخته میشود زیرا مواد داخل پوست آن حاوی صمغ تلخی است که به عنوان مرهم شناخته شده است و قبل از اینکه مغز آن آمادهی مصرف شود باید با دقت آن را خارج کنند.
تاریخچه بادام هندی
درخت بادام هندی بومی مناطق ساحلی برزیل است. در قرن شانزدهم کاوشگران پرتقالی، درخت بادام هندی را از کشورهای امریکای جنوبی آوردند و به مناطق گرمسیر مانند هند و دیگر کشورهای افریقایی یعنی جایی که هم اکنون کشت میشود، معرفی کردند. درخت بادام هندی همیشه بدلیل چوب، مرهم و سیب آن منبع ارزشمندی محسوب میگردد اما خود آن تا اوایل قرن بیستم معروف نشده بود. امروزه، تجار اصلی بادام هندی، هند، برزیل، موزامبیک، تانزانیا و نیجریه هستند.
فواید بادام هندی
مواد موجود در ۱۰۰ گرم بادام هندی:
- مس ۰.۷۶ میلی گرم
- منیزیم ۸۹.۰۵ میلی گرم
- تریپتوفان ۰.۰۷ گرم
- فسفر ۱۶۷.۸۳ میلی گرم
چربیهای اشباع نشده، محافظ قلب
نه تنها بادام هندی نسبت به مغزیجات دیگر از چربی کمتری برخوردار است، تقریباً ۷۵% چربی آن اسیدهای چرب اشباع نشده است، به علاوهی حدود ۷۵% اسید چرب اشباع نشدهی حاوی اسید اولئیک، یعنی چربی اشباع نشدهای که برای سلامتی قلب مفید است و در روغن زیتون یافت میشود. مطالعات نشان میدهد که اسید اولئیک، سلامت عروق قلب را حتی در اشخاص دیابتی بالا میبرد. مطالعاتی که در مورد اشخاص دیابتی انجام شده نشان میدهد هنگامی که چربی اشباع نشده به رژیم غذایی کم چربی اضافه میشود، میتواند به کاهش سطحتری گلیسیرید کمک کند. تری گلیسیرید شکلی است که در آن چربیها به خون برده میشوند و سطح بالای آن احتمال خطر بیماریهای قلبی را بالا میبرد. بنابراین، برای اینکه از مصرف چربی اشباع نشده در رژیم غذایی خود مطمئن شوید، لذت بردن از بادام هندی ایدهی بسیار خوبی است به خصوص برای افراد دیابتی.
عاشق قلبتان هستید؟ پس بادام هندی مصرف کنید
طبق تحقیقاتی که در مجله انگلیسی تغذیه منتشر شد، چندین نوع مغزیجات را بین غذاهای گیاهی که حاوی بالاترین میزان آنتی اکسیدان بودند، معرفی کرد و آنها را کلید محافظت از قلب دانست. این نتیجه را میتوان با مصرف مغزیجاتی که آنتی اکسیدان بالایی دارند، در مطالعات سلامتی بانوان آیووا دید که نشان داد با مصرف بالای مغزیجات کرهای خطر مرگ بر اثر قلب و عروق و بیماریهای سکته قلبی کاهش یافت. میزان کل مرگ ۱۱% کاهش یافت که ۱۹% به خاطر مصرف یک تا چهار مرتبه در هفته مغزیجات از جمله بادام هندی بود.
نکته عملی: برای پایین آوردن خطر بیماریهای قلبی عروقی و سکته قلبی، از خوردن بادام هندی یا مغزیجات دیگر یا یک قاشق از پودر آن حداقل ۴ بار در هفته لذت ببرید.
مس برای دفاع آنتی اکسیدان، تولید انرژی، استخوان و رگهای خونی
بادام هندی سرشار از مس می باشد. مس به عنوان عنصر اساسی بسیاری از آنزیم ها نقش مهمی در فعالیت های فیزیکی شامل بهرهگیری از آهن، حذف رادیکالهای آزاد، رشد استخوان و عناصر مربوط به آن و پوست سازی و رنگدانهی مو به نام ملانین ایفا میکند. مثلاً مس عنصر اصلی آنزیم دسیموتاس سوپراکسید است که در تولید انرژی و دفاع آنتی اکسیدان نقش مهمی دارد. همچنین مس برای فعالیت اکسیداس لایسیل، آنزیمیکه در اتصالات کلاژن و الاستین که هر دو مادهی اصلی و انعطافپذیری رگهای خونی، استخوان و مفاصل را فراهم میکنند، به کار رفته است. مصرف کم مس ممکن است با افزایش تولید رادیکال آزاد مدفوعی و فعالیت فسفات آلکالین آب مدفوع، یعنی عوامل خطرناکی که در ایجاد سرطان روده بزرگ دخالت دارد، در ارتباط باشد. بسیاری از مشکلات سلامتی زمانی گسترش مییابد که برداشت(مصرف) مس کافی نباشد، که شامل کم خونی بر اثر فقر آهن، پارگی رگهای خونی، استئوپروسیس، مشکلات مفاصل مانند آرتروز روماتیسم، اختلالات مغزی، افزایش سطح کلسترول بد(ال دی ال) و کاهش کلسترول خوب (اچ دی ال )، نامنظم بودن ضربان قلب و افزایش آسیب پذیری عفونت است. اگر صبحها یک چهارم فنجان بادام هندی مصرف کنید، ۳۸% مس روزانه شما تأمین خواهد شد.
حرف آخر، بادام هندی حرف ندارد
بر اساس آخرین پژوهشها، آجیل و مغزها مانند بادام هندی، فندق، گردو و پسته نقش مهمی در تامین سلامتی بدن ایفا میکنند. همانطور که می دانید این مواد غذایی منابع سرشاری از پروتئین، مواد معدنی و ویتامینهای آنتی اکسیدانی هستند. مطالعات نشان میدهد مغزها از جمله بادام هندی یکی از مهمترین منابع غنی سلنیوم هستند که این ریز مغذی برای تامین سلامت سیستم ایمنی بدن ضروری است؛ همچنین دارای برخی خواص ضد سرطانی است.
دانشمندان دانشگاه ایلینویز در آمریکا دریافتهاند که یک مکمل غذایی حاوی ۲۰۰ میکروگرم سلنیوم در روز، میزان ابتلا به سرطان های پروستات، ریه و روده را در حدود ۵۰ درصد کاهش میدهد. همچنین از پیشرفت سرطان سینه در زنان و بروز مشکلات پروستات در مردان جلوگیری میکند.
این دانههای خوراکی سرشار از فسفر هستند که این ماده معدنی به ساخت استخوان ها و دندان ها کمک میکند و نیز منبع سرشار از منیزیم است که این عنصر نیز در ایجاد تعادل در عملکرد ماهیچهها و اعصاب نقش مهمی دارد. همچنین وجود اسید لینولنیک در این دانههای خوراکی میتواند برای حفظ سلامت پوست و ایجاد تعادل هورمونی مفید باشد.